„Randonnée” – Călătorie în timp

Un "Randonnée" (sau Brevet) este un tur ciclist organizat în care participanţii parcurg un traseu nemarcat (cu distanţă cuprinsă între 200 si 1200 km) trecând prin puncte de control stabilite de către organizator, având ca obiectiv terminarea evenimentului într-un timp limită (corespunzător unei viteze medii de 15 km/h).

Punctele de control şi timpul de final sunt stabilite astfel încât să poată fi parcurse în ritm moderat. Participanţii la aceste brevete sunt numiţi "RANDONNEURS".

Acest termen provine din limba franceză şi semnifică excursionist, plimbăreţ, călător, hoinar, etc.

Brevet-ul este un test de rezistenţă, pe lângă distanţele lungi care trebuie parcurse, participanţii trebuie să se descurce singuri pe parcursul evenimentului.

Distanţele "clasice" ale unui Brevet şi timpii limită pentru parcurgerea traseului sunt: 200km-13h30min., 300km-20h, 400km-27h, 600km-40h,  1000km-75h si 1200km-90h.

Este o provocare de a străbate distanțe lungi pe bicicletă respectând timpii limită stabiliți. De asemenea, Randonneuring-ul nu are nicio legătură cu ciclismul de performanță, căci nu presupune competiție între participanți, ci doar cu cel recreațional, fiind, în anumite privințe, similar cu cicloturismul.

Ciclistul care parcurge într-un an distantele de 200, 300, 400 si 600 este numit SuperRandonneur, titlul fiind recunoscut şi acordat de Audax Club Parisien, organizaţia sub tutela căreia sunt desfăşurate evenimentele de acest gen.

Audax Club Parisien este o organizaţie care se poate mândri la ora actuală cu cel mai vechi eveniment ciclistic de anduranţă din Franta, care datează din 1891 - Paris - Brest - Paris.

În prezent termenul de Randonneuring este cunoscut în lume, în peste 40 de țări.

Participarea la Paris - Brest - Paris este condiţionată de obţinerea seriei de brevete 200-300-400-600 de km.

Paris – Brest – Paris reprezintă cea mai faimoasa tură ciclistă de anduranţă, organizată de Audax Club Parisien, fiind considerată „monumentul” turelor din această categorie a ciclismului: 1.200 km cu diferenţă de nivel de peste 11.000 de metri, limita de timp de parcurgere a traseului fiind de 90 de ore.

Cursa este organizată de Audax Club Parisien, asociaţia care a creat această tură în 1891, când a şi avut loc prima ediţie.

Denumită iniţial “Paris-Brest şi-napoi”, cursa Paris – Brest – Paris datează din 1891, fiind creată de către jurnalistul Pierre Giffard de la Le Petit Journal, Le Figaro şi Le Velo.

Ulterior, acesta a devenit şi organizator de evenimente sportive, astfel că un an mai târziu după Paris-Brest-Paris, Pierre a creat Paris–Belfort, o competiţie de alergare de 380km. În 1894 intră în lumea automobilismului şi vine cu o altă idee. Prima cursă de maşini, Paris–Rouen. În 1896 înfiinţează Paris International Marathon, una dintre cele mai cunoscute maratoane de alergare de astăzi.

În 6 septembrie 1891, 206 de ciclişti s-au aliniat la startul unei aventuri epice de 1200 km cu 16 puncte de control.

După 71 de ore şi 37 de minute de pedală, fără somn şi la o diferenţă de 8 ore faţă de următorul participant, Charles Terront a fost cel care a trecut primul linia de finish a turei Paris-Brest-Paris.

100 de particianţi au terminat cursa, iar datorită dificultăţii, Pierre Giffard a decis ca această tură să fie organizată o dată la 10 ani. Drept urmare următoarea ediţie a avut loc în 1901, ediţie organizată de această dată împreună cu cel care a şi înfiinţat Turul Franţei (1903), Henri Desgrange. În acel an, primul care a trecut linia de finish a fost Maurice Garin, cel care a şi câştigat prima ediţie Turul Franţei.

În Aprilie 1904, Henri Desgrange decide să pună bazele clubului spotiv Audax Club Parisien şi-l numeşte preşedinte de club pe Armand Le RENDU.

În 1931, Paris-Brest-Paris se divide în două categorii, amatori şi profesionişti.

După recordul (38 de ore şi 55 de minute) înregistrat în 1951 de către Maurice Diot, categoria de profesionişti este eliminată, iar Paris-Brest-Paris devine astfel un eveniment ciclistic de mare distanţă dedicat tuturor.

Evenimentul se desfăşoară o dată la 4 ani, similar Jocurilor Olimpice, în 2019 având loc cea de-a 19-a ediţie în perioada 18-22 august.

(surse: www. freerider.ro, wikipedia, blog.strava.com)